Zoekfilter

Zoek in alle merken

Certificaten

Gebruik

Subcategories

Geen keuze beschikbaar

Vitamine C

Vitamine C is een belangrijke vitamine in het menselijk lichaam. De vitamine is oplosbaar in water en verlaat het lichaam weer via de urine. Dit is de reden dat Vitamine C constant moet worden aangevuld met Voeding.

Zo goed als alle zoogdieren kunnen zelf vitamine C produceren. Echter is het gen dat hierover gaat bij mensen zodanig  gemute...
Vitamine C is een belangrijke vitamine in het menselijk lichaam. De vitamine is oplosbaar in water en verlaat het lichaam weer via de urine. Dit is de reden dat Vitamine C constant moet worden aangevuld met Voeding.

Zo goed als alle zoogdieren kunnen zelf vitamine C produceren. Echter is het gen dat hierover gaat bij mensen zodanig  gemuteerd dat deze productie niet meer mogelijk is. Je kunt vitamine C dus echt alleen op peil houden door het binnen te krijgen.

Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem

Vitamine C is van grote waarde binnen het menselijk lichaam. Het heeft onder meer noodzakelijk voor het vormen van collageen. Dit is een eiwit dat een grote rol speelt bij het normaal functioneren van botten, tanden, kraakbeen, tandvlees, de huid en bloedvaten.

Vitamine C draagt daarnaast bij aan de energieproductie en ondersteunt het immuunsysteem. Het is een antioxidant dat in het lichaam de strijd aan gaat tegen oxidatieve stress. Dit zijn vrije radicalen die in het lichaam vrij komen bij de omzetting van voedsel en door externe factoren zoals roken en milieuvervuiling. Een antioxidant zoals draagt bij aan de neutralisering van de vrije radicalen

Ook speelt vitamine C een belangrijke rol in het lichaam als het gaat om opname van ijzer. De vitamine dient voldoende aanwezig te zijn om dit mineraal op te kunnen nemen.

Vitamine C tekort en scheurbuik

Vitamine C heeft als exacte benaming ascorbaatzuur of wel anti-scorbuut-zuur. Scorbuut is de officiële benaming van scheurbuik. Dit is de eerst bekende ziekte als gevolg van een vitamine tekort. Scheurbuik kwam voor bij zeemannen die door slecht voedsel aan boord van het schip een tekort kregen aan vitamine C.

Scheurbuik kom in de westerse wereld nauwelijks meer voor, toch kunnen vergelijkbare lichte symptomen optreden waar je een tekort aan vitamine C aan kunt herkennen. Zoals bloedend tandvlees, droog haar en bloedneuzen.

Vitamine C supplementen

Vitamine C komt van nature voor in onder andere sinaasappels, paprika, verschillende groenten en rozenbottels. Bij een extra behoefte kun je kiezen voor een vitamine C supplement. Bij Puur&Fit bieden wij een assortiment van pure goed opneembare supplementen.

Een overdosering van vitamine C is bijzonder zeldzaam, omdat een overschot direct via de urine het lichaam verlaat. Een hogere dosering dan 2000 mg per dag wordt afgeraden, hierdoor kunnen maag- en darmklachten ontstaan en het kan diarree veroorzaken.

Meer


Toont 1 - 12 van de 86 items
Toont 1 - 12 van de 86 items